O prescriptie optima poate fi realizata doar la optometrist

Alexandra Marcu - EBA OPTICS boutique

Alexandra Marcu, expert lentile oftalmice la EBA OPTICS Boutique, explică efectele ochelarilor de citit ‘’gata făcuți’’.

Ochelarii de citit se găsesc astăzi aproape oriunde. Dacă vederea de aproape începe să devină o problemă, acum poți găsi ajutor la cea mai apropiată librărie, farmacie, la supermarket-ul din colț, sau chiar la prima benzinărie din drumul tău către birou. De aproape oriunde poți cumpăra astăzi ochelari de citit “gata făcuți”. Rămâne doar să-i probezi, să verifici vederea la citit imediat și foarte rapid ai găsit ajutorul perfect pentru citit – sau așa descoperi că acesta este doar un mit. Deci, de ce să mai mergi la optometrist?

Despre acest lucru răspunde Alexandra Marcu, expert în lentilele oftalmice la EBA Optics Boutique: “Cumpărătorii de ochelari pentru citit prefabricați fac alegerea imediat, prin verificarea superficială a vederii la citit. Citind rapid un text aflat la îndemână se ajunge de cele mai multe ori în situația alegerii unor lentilele nepotrivite, prea puternice. În acest caz, dacă vei continua să porți ochelari de citit cu valori supracorectate, vederea la aproape se va deteriora foarte rapid.”

Ochelarii de citit sunt montaţi direct cu dioptria pentru aproape. Aceştia pot fi folosiţi doar la citit și au o formă specială, pentru a fi purtaţi pe vârful nasului. Astfel ochiul este protejat, fiind evitată situația în care privești prin ei când ridici privirea.

Ohelarii de citit prefabricați reprezintă o soluție rapidă care poate fi luată în calcul numai în caz de urgență, doar dacă sunt utilizați pe termen scurt și aleși în baza unui prescripții oftalmologice. Problemele ochelarilor de citit “gata făcuți” încep de la faptul că întotdeauna sunt montați având aceleași dioptrii în cazul ambelor lentile. În realitate, majoritatea oamenilor are nevoie de lentile cu puteri diferite. Fiecare ochi este diferit și este nevoie de corecții individuale. Acesta este un motiv suficient pentru care merită să faci un drum la optometrist. Optometristul va adapta ochelarul de citit în funcție de particularitățile fiecăruia.

Prin urmare, primul pas este stabilirea unei prescripții individuale. Studiile ne arată că peste 80% din purtătorii de ochelari au corneea deformată. Astigmatismul poate fi determinat doar printr-o refracție într-un cabinet oftalmologic. Abia după efectuarea prescripției individuale trebuie realizată corecția cu ochelari de citit. În aceste cazuri, soluția unică pentru corecția eficientă a vederii rămâne optometristul și ochelarii făcuți pe baza prescripției otalmologice.

Pasul următor este măsurarea de către optician a datelor de centrare, cum ar fi distanța interpupilară. Stabilirea distanței interpupilare este punctul de plecare în prelucrarea lentilelor pentru montarea corectă a acestora în ramă. În ceea ce privește ochelarii prefabricați, aceștia sunt realizați cu o distanță interpupilară standard – ”one size fits all”. În realitate, distanța interpupilară a ochelarilor ”gata făcuți” este în cele mai multe cazuri foarte diferită față de cea individuală. Prin urmare, dacă deviația este mare, acest lucru poate determina disconfort major.

Deasemenea, dacă discutăm despre calitatea lentilelor sau a ramelor, nu mai încape nicio îndoială că ochelarii de citit cumpărați de la un specialist sunt soluția cea mai recomandată, spune Alexandra Marcu. În plus, de cele mai multe ori, în cazul ochelarilor gata făcuți, lentilele au un antireflex de calitate inferioara sau acesta chiar lipsește. Adesea materialele și montajul nu sunt de cea mai bună calitate.

Ochelarii de citit gata făcuți trebuie considerați o opțiune de unică folosință, cel mult luați în calcul ca ochelari de rezervă atunci când călătorești. Îi poți folosi în siguranță doar pentru scurt timp, pentru cititul etichetelor de preț, spre exemplu. Durerile de cap, stresul ocular și chiar amețeala pot fi rezultate ale portului ochelarilor de citit neconformi cu valorile prescripției tale. Dacă experimentezi astfel de situații este cazul să vizitezi specialistul oculist pentru o prescripție exactă și realizarea unui ochelar respectând toate particularitățile prescripției.

Deasemenea, este foarte important să știm că nu trebuie să confundăm ochelarii de citit cu cei pentru lucrul la computer. Dacă folosești ochelarii de citit și încerci să vezi la ecranul computerului, cel mai probabil acest lucru va fi dificil. În același timp, dacă ochelarii tăi de citit sunt tipul celor care te forțează să ții capul aplecat pe spate pentru a vedea monitorul, vei solicita în plus mușchii gâtului. Utilizatorii computerelor ar trebui să se gândească foarte bine la a investi într-un ochelar pentru calculator care să le ușureze munca.

Cănd alegi ochelari de vedere gata făcuți, examinează întotdeauna lentilele pentru a detecta eventuale imperfecțiuni ale acestora. Caută întotdeauna calitatea, iar dacă nu o găsești la ochelarii de citit gata făcuți, cumpără-ți o pereche croită special pentru tine.

Dacă trebuie să porți ochelarii de citit perioade mai lungi de timp, atunci Alexandra Marcu recomandă clar ca ochelarii de citit să fie achiziționați de la un specialist. Dacă nu vrei să porți mereu câte două perechi de ochelari cu tine, atunci cel mai bun sfat este să alegi ochelarii cu lentile progresive care îți oferă vedere clară indiferent de distanță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *